Zdobené slamou

Materiál a postup:

K zdobeniu kraslíc touto tradičnou technikou je najlepšie použiť jačmennú alebo ražnú slamu. Úspešne som skúšal aj pšeničnú a ovsenú, no najviac sa mi pozdáva práve jačmenná. V prvom rade si potrebujeme zaobstarať kvalitný materiál. Ja osobne zbieram dostatočne vysoké steblá tesne pred žatvou. Mmali by byť pekné žlté, nie nahnedlé alebo sčernalé. Suším na suchom mieste v tieni (napr. povala garáže). Manipulujem s nimi maximálne opatrne, aby sa nepolámali alebo nepoohýbali. Slama cez ktorú prešiel kombajn, je nepoužiteľná.

Slamu si upravujem nasledovným spôsobom: Zo stebla odstránim klas a listy. Steblo si nožnicami nastrihám na čo najdlhšie kúsky od "kolienka" ku "kolienku" (miesto odkiaľ vyrastá list) a dostanem z toho jednotlivé slamky. Tieto potom namočím na niekoľko hodín do vody zmiešanej so saponátom tak, aby sa voda dostala aj dovnútra. Slamky potom pozdĺžne rozrežem a horúcou žehličkou vyžehlím na rovné, čo najširšie pásiky. Na tvrdej rovnej doštičke (napr. lopáriku) opačnou - tupou - stranou noža opatrne zoškrabem vnútrajšok stebla tak, že mi zostane len vonkajší obal bez dužiny. ten potom môžem strihať nožnicami alebo vyrezávať skalpelom na rôžne tvary - štvorčeky, trojuholníky, kosoštvorce, prúžky a pod., rôznych veľkostí. Na vykrajovanie koliesok a iných oblých tvarov používam razidlá, ktorými sa vyrážajú dierky. Na lepenie používam disperzné lepidlo ktoré je po uschnutí transparentné. Musí byť riediteľné vodou, aby bolo možné zbytky lepidla z vajíčka umyť. Jednotlivé kúsky lepím do vzoru na kraslicu lesklou (vonkajšou) stranou stebla nahor. Na manipuláciu s jednotlivými kúskami slamy používam okrúhle špáradlo alebo zastrúhanú špajdľu, ktorou umiestnim lepený kúsok na požadované miesto a vytlačím spod neho prebytočné lepidlo. Po dokončení práce celú kraslicu umyjem v rukách pod tečúcou vodou tak, aby lepidlo nikde nebolo vidieť. Ak niektoré kúsky odpadnú, znova ich dolepím a umyjem. Takto hotovú kraslicu je možné nalakovať lesklým lakom v spreji.

Prajem veľa tvorivosti, trpezlivosti a radosti.

Na záver jedna dobrá rada: Aj keď toho budete mať plné zuby, nikdy nad lepením slamy nevzdychajte a tiež pozor na kýchanie. Nastrihané kúsky slamy totiž veľmi dobre a rady lietajú...